Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Leegkerk. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

4

june
Alto Kwartet

Alto Kwartet

Alto Kwartet bestaat alweer 6 jaar!
Het kwartet heeft in die zes jaren een indrukwekkende hoeveelheid optredens verzorgd in de drie noordelijke provincies en (ver) daarbuiten. En nog steeds is het springlevend! Op 4 juni, in de prachtige kerk van Leegkerk, zal het viertal een gevarieerd programma ten gehore brengen: stukken uit het Stevie Wonder Project, het Retro Project, het Ede Staal Project en enkele op zichzelf staande nummers zullen de revue passeren.
Laat u omver blazen, ontroeren en in de benen komen! Kom luisteren naar: -
Jan Schoemaker: sopraan- en altsax, fluit -
Hugo Beukema: tenorsax -
Hans Bosch: tenor- en baritonsax, klarinet en arrangementen - Julia Flenter: baritonsax, zang.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd 14:30 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis

11

june
Fact and the Fictions

Fact and the Fictions

In 2021 kwam singersongwriter Andre van Egmond met zijn gezin wonen in het noorden. Hij heeft dan al een ruime ervaring als artiest, zowel als acteur en als muzikant. In de coronatijd werkt hij thuis aan een aantal songs met gitarist Haye de Jong. En wanneer repeteren en optreden weer kan dienen Henri Postema drums, en Jelle Lamain op bas zich aan. De muziek van Fact and the Fictions leunt voor een deel op de folkpop uit de sixties. Akoestische gitaren en een relaxte ritmesectie leggen de basis voor de verhalende zang en teksten van Andre.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

18

june
Blokfluit concert Ema van Geselle

Blokfluit concert Ema van Geselle

Tijdens de muziekmiddag op zondag 18 juni spelen blokfluitleerlingen van Ema van Gessele. De leerlingen zijn tussen de acht en zeventien jaar oud. Sommige leerlingen spelen solo, andere samen als duo of trio. Een afwisselend programma met mooie kinderliedjes, stukken met cd-begeleiding, maar ook werk van Adriaan Valerius, Johann Pachelbel en Johannes Brahms.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

2

july
Duo Mja Mera

Duo Mja Mera

Op deze zomerzondag in Leegkerk maken we met veel plezier muziek voor jullie. We spelen een afwisseling van klezmer, klassiek en eigen geschreven nummers. Met viool-, accordeon-, pianoklanken en zang brengen we een zomerse muziekgroet van weemoed en vreugde.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd 14:30 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis

9

july
Kamerkoor Erato

Kamerkoor Erato

Al meer dan dertig jaar zingen de ruim twintig koorleden van Kamerkoor Erato onder leiding van dirigent Roel Griffioen a capella muziek. Het repertoire bevat werken uit de periode van de renaissance tot nu, variërend van missen en madrigalen tot lichte muziek, geschreven door vele componisten onder wie de dirigent zelf. Voor het zomerzondagconcert staat ook "oude" en "nieuwe" muziek op het programma. Dit zijn liederen gezongen tijdens ons recente concert met als thema "Reis door de nacht", met werken van o.a. Monteverdi, Elgar en Lauridsen. Verder motetten van ons volgende concert in december en delen uit de Missa Mathemagica van Roel Griffioen

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

16

july
De Zingerij

De Zingerij

Het koor De Zingerij is in 1986 opgericht als het Wijkkoor Lewenborg in Groningen. Sedert 1993 is Het Dok in Lewenborg de basis geworden van de repetities en enkele concerten. Vanaf dat jaar is ons koor een vereniging met statuten geworden met onze nieuwe naam De Zingerij. In de loop der tijd hebben verscheidene dirigenten het koor geleid. Dat waren vanaf 1986 achtereenvolgens Jan Top, Margot Dijkstra, Liesbeth de Jong, Elzemien Brouwer, Emma Boschma en tot op heden Martijn Jager. Regelmatig is ons koor met andere koren opgetreden, onder andere met Con Anima, Gruno Mannenkoor, Kooriander en Ratatouille. Bij onze concerten treden tevens, naar gelang van de gekozen composities, solisten of kleine kamermuziekgezelschappen op. Wij hebben een breed (licht) klassiek repertoire dat loopt van de renaissance tot in de 20ste eeuw. De locaties waar wij optraden en optreden zijn de oude Groninger kerken in stad en provincie Groningen, bejaardenhuizen, de Oosterpoort en incidenteel bij Winterwelvaart langs de Hoge der A. Wij proberen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Geïnteresseerden die in een gemengd koor willen zingen zijn te allen tijde welkom om een keer mee te komen luisteren of zingen. Voor aanvullende informatie over ons koor verwijzen wij u graag naar onze website: www.dezingerij.nl of voor contact: zingerij@gmail.com

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

23

july
Con Anima

Con Anima

Con Anima is een kamerkoor uit Groningen, dat o.l.v. Jan Verbogt zoekt naar ontwikkeling in stem, zuiverheid, samenklank en improvisatie. Bij dit concert staan de mystieke liederen van Hildegard von Bingen centraal. In een nieuwe bewerking, ingebed in klankclusters en deels omlijst door accordeon.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd 14:30 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis

13

august
Luitduo El Duque

Luitduo El Duque

Luitduo El Duque bestaat uit Doeke Oostra (zang, luit) en Jan van Dijk (luit). Doeke en Jan studeerden beide klassiek gitaar aan het conservatorium, Doeke in Leeuwarden en Jan in Groningen. Zij vormen al meer dan 20 jaar een duo. Het luitduo brengt liederen en instrumentale muziek ten gehore uit de 12de t/m de 17de eeuw.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

27

august
Martijn van der Zande

Martijn van der Zande

Martijn van der Zande (1977) combineert zijn enigszins Amerikaans aandoende stem met melodieuze arrangementen om de luisteraar geboeid te vangen in zijn verhalen. Soms met een kwinkslag, altijd met een glimlach zingt Martijn over het echte leven. Martijn brengt zijn muziek in bescheiden setting: een intieme sfeer staat centraal waarin je ontspannen naar zijn liedjes kunt luisteren. Naast het geven van eigen optredens doorkruist Martijn het land met zanger Bert Heerink. Sinds 2022 werkt Martijn bovendien samen met producer Harmen Ridderbos uit Groningen. Eind 2023 komt Martijn's tweede Nederlandstalige studio-album uit.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

3

september
Hoofdpijnhond

Hoofdpijnhond

Bas, drum, 2 gitaren en zang: de klassieke opstelling van een pop orkest. Muzikaal samenwerkingsverband tussen Italië- en Nederland van doorgewinterde muzikanten die al sinds de jaren 80 op diverse podia hebben gestaan. Nederlandse en Engelse eigen nummers worden in een intieme sfeer gebracht met invloeden van zowel jazz en rock als funk en punk. Hoofdpijnhond brengt strakke nummers met verhalende teksten en story telling. Luistermuziek waarop gedanst kan worden! Gitaren: Menno Bouter, drums: Stefano Dulcis, bas: David Montante, gitaar/zang: Ronald Tieben.

Locatie Leegkerk: Kerk Leegkerk
Tijd 14:30 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 18 februari t/m 18 juni 2023
Zwijgend Goud

Zwijgend Goud

Groninger kerken. Al eeuwenlang staan ze fier in het landschap, omzoomd door groen op een wierde of juist midden in het dorp of de stad. Deze kerken zijn niet alleen van buiten bewonderenswaardig. Binnen worden even grote schatten bewaard. Sommige waardevolle museumstukken, andere ogenschijnlijk alledaags. Het zijn stille getuigen van acht eeuwen Groninger kerken en hun gebruiken. Ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van de stichting zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een unieke tentoonstelling in de Akerk Groningen. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. Met deze expositie zetten we de minder zichtbare kant van Groninger Kerken in de schijnwerpers.

Locatie stadskerk
Midden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.

Openingstijden
maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 17.00 uur
Woensdag: 10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 12.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk • Standaard: € 4,50 • Kinderen t/m 18 jaar: gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Lees meer
Vrijdag 31 maart t/m 29 juni 2023
Expositie Janneke Hoek

Expositie Janneke Hoek

Janneke Hoek (1995, Groningen) is visueel verhalenverteller. "Ik zie illustreren voornamelijk als het visueel vertellen van een verhaal. Verhalen fascineren me omdat ze een heleboel vertellen. Elke cultuur, elk individu en elke plek heeft zijn of haar eigen verhaal en laat mij een andere kijk op de wereld zien. Zelf bedenk en schrijf ik ook een heleboel verhalen. Vervolgens transformeer ik deze tot een illustratie”. Haar werk varieert enorm in materialen en technieken, wisselend van linosnedes en ecolineschilderijen, dichtbundels en stripboeken tot installaties van metaal en stof, monumenten van steen en meubels. Binnen haar werk onderzoekt ze verwondering en speelsheid en probeer dit ook terug te geven aan het publiek. Een van de vaste ijkpunten binnen haar werk is de natuur en dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar en de wereld waarin zij leven.” De mens lijkt soms haar natuur te vergeten, en afgedreven naar iets waarin zij los staat van datgeen waarop (en met wie) zij loopt.” aldus Janneke. Laat u verrassen. De kerk is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis.

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 31 januari 2024
Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

Locatie 't Zandt: Mariakerk
Donderdag 4 mei t/m 28 oktober 2023
De smaak van Helmantel

De smaak van Helmantel

Wat inspireert Henk Helmantel? Hoe komt hij aan zijn ideeën en de voorwerpen voor zijn schilderijen? Dit seizoen wordt in Museum Helmantel een tipje van de sluier opgelicht. In de tentoonstelling “De smaak van Helmantel’ zijn niet alleen de schilderijen van Henk Helmantel te zien, maar ook werken van anderen aan wie hij zijn inspiratie ontleent en eeuwenoude sculpturen en objecten uit de omvangrijke collectie van het museum. Wie wel eens een rondleiding in De Weem heeft bezocht is onder de indruk van de samenhang van alles. ‘Het klopt. Het past bij elkaar’, zo zegt men. Wat in de loop der jaren is verzameld door Henk en Babs Helmantel is van hoge kwaliteit. Sommige voorwerpen zijn eenvoudig, zoals een tinnen schenkkan of een houten nap, maar er zijn ook zeldzaam mooie objecten zoals een drinkglas uit de 16e of 17e eeuw. Bekend van de schilderijen van Helmantel zijn de archeologische voorwerpen; Romeins glas, brons en aardewerk. Deze objecten zijn niet alleen te zien op de stillevens, maar ook in de vitrines in het museum. Het museum kent ook een bijzondere collectie religieuze kunst. Voorbeelden hiervan zijn de buste van een jongeman (mogelijk de apostel Johannes) en een bijzondere 16e-eeuwse ikoon uit Novgorod. Maar ook kunstwerken van andere schilders, tekenaars, grafici en beeldhouwers zullen getoond worden. Soms is de overeenkomst met Helmantels schilderijen snel te zien, maar er zijn ook contrasterende werken die Henk en Babs hebben verworven. Wie niet genoeg heeft aan de zalen van het museum, kan dit jaar ook weer een rondleiding boeken! In het woonhuis van de gereconstrueerde 14e-eeuwse pastorieboerderij worden elke veertien dagen op donderdag twee rondleidingen gegeven. De bezoekers krijgen niet alleen een groot deel van de museumcollectie te zien, maar leren ook over de herbouw van de middeleeuwse boerderij en krijgen een inkijkje in het atelier van Henk Helmantel. De rondleiding in de ochtend wordt gecombineerd met koffie en een taartje en afgesloten met een heerlijke lunch. Voor data en boekingen verwijzen we u graag naar de website van het museum: wwww.helmantel.nl Onder zijn inspiratiebronnen behoort zeker Johannes Vermeer uit Delft. In het kader van het Vermeerjaar is in de Oude Kerk van Delft een tentoonstelling met 28 werken van Henk Helmantel samengesteld die dit laat zien, onder andere in de manier waarop het licht een grote rol speelt in de stillevens en kerkinterieurs van Helmantel. Deze tentoonstelling duurt t/m 12 augustus. Ook in Westeremden wordt hier aandacht aan besteed. Op vrijdag 14 juli geeft Henk Helmantel een lezing over Vermeer en de relatie met zijn eigen schilderijen. Andere activiteiten (Weemavonden) zijn een lezing over de Barok in Groningen door Freek Veltman (2 juni) en een concert van Erik Bosgraaf en Tymen Jan Bronda (2 september).


Museum Helmantel Abt Emopad 2 9922 PJ Westeremden Geopend in mei t/m oktober op donderdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur. Voor rondleidingen en andere activiteiten zie de website www.helmantel.nl.


Locatie Westeremden: Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden

0595-551415
Tijd Donderdag, vrijdag en zaterdar geopend 13:00 - 17:00 uur
Zondag 7 mei t/m 4 juni 2023
Kunst in de kerk, Bastiaan de Groot

Kunst in de kerk, Bastiaan de Groot

Bastiaan de Groot heeft een behoorlijke naam gevestigd als abstract en conceptueel beeldhouwer in onder andere marmer en graniet. Daarnaast maakt hij schilderijen en houtskooltekeningen: voornamelijk van schepen en het Groninger land. Als jongetje was Bastiaan regelmatig in de kerk van Klein Wetsinge te vinden, waar zijn vader pastoor was. Dit maakt de kerk voor hem een extra bijzondere locatie voor een expositie. Een collectie van zijn werken zijn van 7 mei tot en met 4 juni te zien.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
9773 TK Wetsinge
Maandag 15 mei t/m 25 juni 2023
Zomerexpositie 'Kleurenpracht'

Zomerexpositie 'Kleurenpracht'

Laurinda dos Santos-Lucas heeft haar belangrijkste werken ten toon gesteld: schilderijen van wol en naaldviltwerk (waaronder ‘het meisje met de parel’ en een prachtige pauw in 3D). Daarnaast exposeren oa. Mariska Rozema en Grietje Duursma-Uil prachtige kleurrijke quilts (waaronder een gedenkquilt met stropdassen). Met een beetje geluk zijn de kunstenaars zelf aanwezig voor vragen en uitleg, mogelijk zelfs om ze aan het werk te zien!


Toegang gratis (maar vrijwillige gift wordt zeer op prijs gesteld). En zoals gebruikelijk: koffie / thee en ‘iets lekkers erbij’ zijn als vanouds aanwezig!

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Zondag 14:00 - 16:30 uur
Prijs Toegang gratis
Woensdag 17 mei t/m 11 juni 2023
Wandkleed op reis

Wandkleed op reis

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer. In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Ruim 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie. On tour, third stop! Het wandkleed zal van 17 mei tot 11 juni i te zien zijn in Zeerijp.

De tentoonstelling is dagelijks geopend tussen 10:00 en 16:00 uur, ook op pikstermaandag.

Gesloten op maandag 22 mei en maandag 5 juni

Locatie Zeerijp: Kerk Zeerijp
Tijd Dagelijks geopend BEHALVE maandag 22/5 en 5/6 10:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis

3

june
Orgelconcert

Orgelconcert

Andreas Fischer (Hamburg D)

Locatie Noordbroek: Kerk Noordbroek
Tijd Aanvang 20:00 uur

3

june
Kerkenpad Oost Groningen

Kerkenpad Oost Groningen

Een kerk is een kerk, zou je denken, maar elke kerk is uniek, en dat zie en ervaar je als je er binnenloopt. Oost-Groningen kent kerken in vele stijlen, gebouwd tussen de 13e en 21e eeuw... Nieuwsgierig? Kom binnen, u bent van harte welkom! Belangrijk om te weten is dat er dit jaar een aantal gebouwen niet meedoet aan het Kerkenpad Oost-Groningen vanwege een bruiloft, een concert of anderszins. Deze gebouwen zijn voorzien van een *. Hoewel sommige kerken niet geopend zijn kunt u ze, als u wilt, wel gewoon van buitenaf bekijken. Alle kerken zijn van 10 tot 4 uur geopend, met uitzondering van de kerk in Midwolda die tot 3 uur geopend is en de toren in Winschoten die geopend is van 2 tot 5 uur. In veel kerken ligt een gastenboek, het wordt zeer op prijs gesteld als u hier iets in zou willen schrijven, al is het maar uw naam en woonplaats. Voor de organisatie is het altijd leuk om te weten waar de bezoekers vandaan komen... Voor meer informatie: www.kerkenpadoostgroningen.nl We wensen u een fijne dag en hopen u te mogen verwelkomen in een of meerdere van onze kerken!

Kerkenpad 2023lijst

Locatie Beerta: Beerta Finsterwolde Midwolda Nieuwolda Noordbroek Oude Pekela Oudeschans Scheemda Zuidbroek
Tijd 10:00 - 16:00 uur
Lees meer
Code voor share buttons